Historie

De oorsprong van het bedrijf Tubax ligt in de ateliers van Chretien Vits. Chretien Vits was vertegenwoordiger van landbouwmachines maar door WOI kon het atelier geen hulpstukken meer krijgen voor het onderhoud van de landbouwmachines. Men begint zelf de hulpstukken de produceren en zo ontstaat in 1914 werkhuis Vits voor mechanische constructies. Het atelier is gevestigd aan de Mechelsesteenweg nr. 32 te Vilvoorde

Chretien Vits werd in de staalwerkplaats bijgestaan door zijn zoon Jan Vits. Deze was bijzonder handig als lasser en hij was lesgever aan de Nijverheids- en Handelsschool van Vilvoorde in o.a. het autogeenlassen.
Toen rond 1925 het met stalen meubel zijn intreden deed zagen veel metaalbewerkingen bedrijven van dorpssmederijen tot fietsenfabrieken kansen in het ontwikkelen van het nieuwe meubilair.

Zo ook werkhuis Vits en begin jaren 30 startte de productie van stalen meubilair met de eigen ontwikkelde machines die voorheen gebruikt werden voor vervaardiging van onderdelen van tractoren. Opdrachtgevers waren o.a. Thonet en architect Gaston Eysselinck. Later volgen ook eigen ontwerpen zoals fauteuil 1948. In het interbellum telt het bedrijf enkele tientallen werknemers.

Tijdens WOII blijft het bedrijf verder werken en vooral na de wapenstilstand groeit het bedrijf spectaculair. Dit had ongetwijfeld te maken met uitzonderlijk grote bestellingen na WOII van metalen plooibedden en –stoelen bestemd voor de Amerikaanse en Engelse bezettingslegers. Deze moesten op zeer korte termijn geleverd worden, hetgeen bijzondere fabricatieproblemen veroorzaakte.

In 1948 is de firma Tubax onder leiding van Jan Vits ontstaan uit de Werkhuizen Vits. Tubax NV zou uitgroeien tot één van de grootste Belgische fabrikanten van metalen meubelen. Naast de werkplaatsen voor metaalbewerking was er in de ateliers ook een ruimte voorzien voor schrijnwerk en een afdeling garniering. In 1963 is het bedrijf op zijn top toen er ruim 200 mensen werkten. In deze periode produceerde Tubax o.a. de populaire ontwerpen van Willy van der Meeren.

In 1977 stapte de firma Vits uit NV Tubax en in 1984 gaat het bedrijf in faling. Er gingen 154 arbeidsplaatsen verloren.

Over Tubax - Tubax